Kindcentrum Eersel
Basisschool Wereldwijs is gevestigd in KindCentrum Eersel. In dit centrum zit ook Basisschool Jacobus en NummerEen Kinderopvang. Overige partners en samenwerkingen kunt u hieronderd teruglezen.
GGD:
Kijk voor meer informatie op de website: www.ggdbzo.nl/ouders
Stuur een e-mail naar: mijnkindendeggd@ggdbzo.nl
Vermeld altijd de voor- en achternaam en geboortedatum van uw kind. Of bel de GGD Brabant-Zuidoost via: 088 0031 414 op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur. De GGD doet meer… De GGD helpt scholen bij projecten over bijvoorbeeld overgewicht, genotmiddelen, pesten en seksualiteit. Medewerkers van de GGD kijken of de school schoon en veilig is en geven hierbij advies. Zij verzorgen voorlichtingsbijeenkomsten en cursussen voor ouders, scholen en kinderen. Ze ondersteunen scholen om hoofdluis te voorkomen en te bestrijden. Elke 4 jaar doet de GGD een groot onderzoek naar de gezondheid van alle kinderen van 0 t/m 11 jaar en van 12 t/m 17 jaar. Met de resultaten uit deze onderzoeken kunnen onder andere gemeenten en scholen hun beleid en activiteiten ontwikkelen.
Zorg voor Jeugd:
Als school zijn wij aangesloten op het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd. Zorg voor Jeugd is bedoeld om problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 – 23 jaar in een vroegtijdig stadium te signaleren en vervolgens de coördinatie van zorg te organiseren. Op deze manier moeten risico’s met kinderen en jongeren worden voorkomen en kan in het belang van de jeugdige en zijn ouders / verzorgers hulp beter op elkaar worden afgestemd.
Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd is beschikbaar gesteld door de gemeente. De gemeente heeft vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) namelijk de taak om problemen bij jeugdigen te signaleren en coördinatie van zorg te organiseren.
Binnen onze organisatie kunnen Stichting Maatschappelijk Werk Dommelregio, GGD Brabant-Zuidoost, Stichting Thuiszorg Kempenstreek, Jeugd Preventie Project, Politie, Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs, Kinderopvang en de leerplichtambtenaar zorgsignalen afgeven in Zorg voor Jeugd. Zo’n signaal geven zij alleen af, nadat zij de jeugdige en/of zijn ouders/verzorgers hierover hebben geïnformeerd. Bij het afgeven van een signaal wordt geen inhoudelijke informatie geregistreerd. In het systeem komt alleen te staan dat er zorgen zijn over een jeugdige. Als er twee of meer signalen in het systeem staan over dezelfde jeugdige, dan wordt automatisch een ketencoördinator aangewezen. Deze ketencoördinator is een professional van een hulpverleningsorganisatie. Hij/zij inventariseert wat er aan de hand is met de jeugdige en of het nodig is om in overleg met betrokken partijen een hulpverleningsplan op te stellen. Op www.zorgvoorjeugd.nu vindt u meer informatie over Zorg voor Jeugd.
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling:
Sinds 1 juli 2013 zijn wij als school verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. Deze code is ontwikkeld door JSO Expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding. Hierin zijn wij in samenwerking met verschillende instanties.
De meldcode bestaat uit 5 stappen:
-
Breng signalen in kaart.
-
Overleg met een deskundige collega op school en/of vraag advies bij Veilig Thuis.
-
Voer een gesprek met de ouders over de signalen.
-
Beoordeel de risico’s en de ernst van de signalen in het zorgteam, aandachtfunctionaris en directie. Bij twijfel raadpleeg je altijd Veilig Thuis.
-
Beslissen of je als school zelf voldoende hulp kunt bieden of organiseren. Je volgt dit goed op en indien nodig, doe je alsnog een melding. Indien je als school niet voldoende hulp kunt organiseren, doe je een melding bij Veilig Thuis.
Inspectie van het Onderwijs
Basisschool Wereldwijs valt onder het toezichtgebied Zuid.
Dhr. E.J.M. (Eric) van Baarschot MME
Politieregio Brabant-Zuidoost
De politie denkt mee met de voorbereiding van het praktische verkeersexamen voor de leerlingen van groep 7. Een afgevaardigde vanuit de politie neemt ook deel aan de netwerkbijeenkomsten BVL 1 à 2 keer per jaar. Daarnaast heeft de school korte lijntjes met de wijkagent van onze regio en kunnen er zaken worden afgestemd mocht de situatie hierom vragen.
Stichting Leergeld
Leergeld wil dat alle kinderen meedoen! De stichting helpt kinderen (0-18 jaar) op het gebied van onderwijs, verenigingen, sport en buitenschoolse activiteiten.
Zit je als ouder in een financieel lastige tijd waardoor er geen geld is voor onder meer een fiets, laptop, schoolspullen, of lidmaatschap van een sportclub of de bibliotheek. Leergeld zorgt ervoor dat kinderen kunnen meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld doet dit, omdat deze activiteiten bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden, talenten en een gevoel van eigenwaarde. Alle kinderen heb recht op deze ontwikkeling.
Meer informatie over Stichting Leergeld Veldhoven de Kempen is te vinden op:
https://www.leergeldveldhovendekempen.nl/
